Cyprus Theatre Organisation

Μάρκος Κλεοβούλου

Ο βαρύτονος Μάρκος Κλεοβούλου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1989. Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών-Κύπρου με την Ιόλη Μουστέρη, αποσπώντας Δίπλωνα Μονωδίας με Άριστα. Στην συνέχεια σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο του Μιλάνο (Conservatorio di musica «Giuseppe Verdi») με την Vitalba Mosca από όπου και απέκτησε Πτυχίο και Μεταπτυχιακό στο λυρικό τραγούδι και μουσικό θέατρο με Άριστα.

Παρακολούθησε αριθμό master classes από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως Mihail Lanskoj, Heinrich Steinhöffel, Antoine Gindt, David Moss και Salvatore Sciarrino.

Διακρίνεται για την άνεση του επί σκηνής σε κωμικούς όπερατικούς ρόλους έχοντας ερμηνεύσει ρόλους σαν του Γάτου και του Καναπέ στην όπερα του Ραβέλ «L’ enfant et les sortileges» με την Συμφωνική Ορχήστρα του Μιλάνο υπό την διεύθυνση του μαέστρου Pietro Semenzato, τον Umberto στην «La Serva Padrona» του Pergolesi με την ορχήστρα του «Giugno Musicale di San Maurizio» υπό τον Massimo Fiocchi Malaspina και τον ομώνυμο ρόλο στον «Il Signor Bruschino» του Ροσσίνι με την ιστορική «Ορχήστρα των μουσικών βραδιών του Μιλάνο» υπό την μπαγκέτα του Pietro Semenzato.

Το 2014 πρωταγωνίστησε σε δύο παραγωγές σύγχρονης όπερας της Biennale της Βενετίας: «Magen Zeit» του Gabriele Cosmi και «Tre cose a caso sull’amore» του Claudio Gay υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Filippo Perocco  και τους Ex Novo Ensemble.

Την ίδια χρονιά ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο στην θρίλερ όπερα του Bela Bartok «Το κάστρο του Δούκα Κυανοπώγωνα» στην βουβή και ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία του Gianmaria Sortino, η οποία προβλήθηκε στο θέατρο «Auditorium» με τον ίδιο και την Συμφωνική Ορχήστρα του Μιλάνο LaVerdi να ερμηνεύουν ζωντανά.

Το 2016 εμφανίστηκε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Pharos Arts Foundation μαζί με κορυφαίους μουσικούς όπως η Yuja Wang και Yevgeny Sudbin ενώ το 2017 ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύγχρονη όπερα «La stessa Barca» του Raffaele Sargenti για το φεστιβάλ της Biennale της Βενετίας.